Toetsbank

2-daagse Materclass Veiligheidsvoorraad en servicegraad (inclusief praktijkdag)

Waarom deze cursus?

Het bepalen van de veiligheidsvoorraad  is een van de belangrijkste vragen voor Voorraadbeheer Toch zien we in praktijk dat dit niet zo gemakkelijk blijkt te zijn. Resultaat: te hoge voorraden of te lage voorraden en toch een onbevredigende servicegraad naar de klant. In deze unieke 2-daagse cursus leert voorraad-goeroe Paul Durlinger de deelnemers de theorie in hun eigen praktijk toe te passen.

Opzet van de cursus

De eerste dag wordt er veel tijd besteed aan de theorie over veiligheidsvoorraad bepalingen en de directe vertaling naar de praktijk. Door middel van veel oefeningen maakt de student zich de theorie eigen. Via een on-line toetsbank kan hij ook na de cursus blijven oefenen. Om te garanderen dat de student de theorie ook in zijn omgeving kan toepassen, wordt op het einde van de eerste dag een bedrijfs-opdracht gedefinieerd. Er volgt na ca. 4 weken  een terugkomdag, waarop de deelnemer moet laten zien hoe hij de theorie in zijn eigen praktijk heeft ingevoerd. De nadruk ligt op het toepassen van de theorie naar praktijk.

Voor wie bestemd?

Deze cursus is bestemd voor iedereen die verantwoordelijk is voor het bepalen van veiligheidsvoorraden. We denken hierbij aan (tactisch) voorraadbeheerders, inkopers, planners en Supply Chain specialisten. Maar door de praktische aanpak ook uitermate geschikt voor Managers, die zich een beeld willen vormen van de randvoorwaarden voor veiligheidsvoorraad en servicegraden.

Cursusinhoud

De volgende onderwerpen komen aan de orde

Dag 1 Theorie

 • Bepalen van voorraadkosten
 • Basiskennis van Normale verdeling
 • Bepalen onzekerheid van de vraag
 • Bepalen (on) betrouwbaarheid van de leverancier
 • Definities leverbetrouwbaarheid (P1 / P2)
 • Verschil interne en externe leverbetrouwbaarheid
 • Gebruik van Unit-Loss verdeling
 • Bepalen veiligheidsvoorraad
 • Bepalen veiligheidsvoorraad voor producten met lumpy demand (bijv spare-parts) op basis van Poisson-aanpak.
 • Effect van toewijzings algoritme op de servicegraad
   

Dag 2 Terugkomdag

Praktijkdag waarop de deelnemers hun implemenaties laten zien. praktijk imple

Docent

Docent van deze cursus is ir. Paul Durlinger, afgestudeerd Technisch Bedrijfskundige aan de TU Eindhoven met als specialisatie Productie- en Voorraadbeheersing en Forecasting. Hij is verbonden geweest aan de TU Eindhoven en de Universiteit van Pretoria en auteur van een groot aantal artikelen, blogs en boeken op het vakgebied. Daarnaast is hij als senior consultant een groot aantal jaren actief bij het implementeren van theorie in de praktijk.

Kosten

De kosten voor deze twee-daagse opleiding bedragen € 795,00 (excl BTW). Bij de prijs is studie-materiaal inbegrepen en toegang tot de Durlinger Consultancy online-toetsbank. Ook koffie/thee en lunch zijn bij de cursus prijs inbegrepen.

Locatie en data

De opleiding wordt in 2015 gegeven op 28 augustus en terugkomdag 25 sept in Amersfoort