Toetsbank

2-daagse Masterclass Seriegroottebepaling (inclusief praktijkdag) No cure No pay! Wij garanderen een ROI van 2000%

Waarom deze cursus?

Het bepalen van de (bestel) serie is een van de belangrijkste vragen voor Voorraadbeheer moet Toch zien we in praktijk dat dit niet zo gemakkelijk blijkt te zijn. Resultaat: te hoge voorraden of te hoge bestel- en transportkosten. In deze unieke 2-daagse cursus leert voorraad-goeroe Paul Durlinger de deelnemers de theorie in hun eigen praktijk toe te passen.

Opzet van de cursus

De eerste dag wordt er veel tijd besteed aan de theorie over seriegrootte bepalingen en de directe vertaling naar de praktijk. Door middel van veel oefeningen maakt de student zich de theorie eigen. Via een on-line toetsbank kan hij ook na de cursus blijven oefenen. Om te garanderen dat de student de theorie ook in zijn omgeving kan toepassen, wordt op het einde van de eerste dag een bedrijfs-opdracht gedefinieerd. Er volgt na ca. 4 weken  een terugkomdag, waarop de deelnemer moet laten zien hoe hij de theorie in zijn eigen praktijk heeft ingevoerd. De nadruk ligt op het toepassen van de theorie naar praktijk.

Voor wie bestemd?

Deze cursus is bestemd voor iedereen die verantwoordelijk is voor het bepalen van seriegroottes. We denken hierbij aan (tactisch) voorraadbeheerders, inkopers, planners en Supply Chain specialisten. Maar door de praktische aanpak ook uitermate geschikt voor Managers, die zich een beeld willen vormen van de randvoorwaarden voor goede seriegrootte bepalingen en de consequenties van seriegrootte bepalingen.

Cursusinhoud

De volgende onderwerpen komen aan de orde

Dag 1 Theorie

 • Bepalen van voorraadkosten en bestelkosten
 • Bepalen van (on) regelmaat van de vraag via de variatie-coefficient
 • Bepalen van seriegroottes voor regelmatige vraag (EOQ/Camp)
  o EOQ in omgevingen met kwantumkorting
  o Ongevoeligheid van de EOQ benadering
  o EOQ onder restricties (THT, ruimte, aantal orders)
  o EOQ nomogrammen voor Management
 • Bepalen van seriegroottes bij onregelmatige maar bekende vraag
  o Methode van Silver-Meal
  o Methode van Wagner-Whitin
 • Bepalen van seriegroottes voor producten met Lumpy demand (Poisson benadering)
 • Bepalen van seriegroottes voor goedkope producten (POQ benadering)
 • Bepalen van eenmalige aankoopseries of end-of-life aankopen. (krantenjongenprobleem)

Dag 2 Terugkomdag
Praktijkdag waarop de deelnemers hun praktijk-implementaties laten zien.

Docent

Docent van deze cursus is ir. Paul Durlinger, afgestudeerd Technisch Bedrijfskundige aan de TU Eindhoven met als specialisatie Productie- en Voorraadbeheersing en Forecasting. Hij is verbonden geweest aan de TU Eindhoven en de Universiteit van Pretoria en auteur van een groot aantal artikelen, blogs en boeken op het vakgebied. Daarnaast is hij als senior consultant een groot aantal jaren actief bij het implementeren van theorie in de praktijk.

Kosten

De kosten voor deze twee-daagse opleiding bedragen € 795 (excl BTW). Bij de prijs is studie-materiaal inbegrepen en toegang tot de Durlinger Consultancy online-toetsbank. Ook koffie/thee en lunch zijn bij de cursus prijs inbegrepen.

Locatie en data
Apeldoorn : 21 november (theorie) en 7 december (terugkomdag)
Eindhoven : 14 december (theorie) en 8 januari (terugkomdag)

*No cure No pay

Wij garanderen een ROI van mintens 2000% ! Indien u niet minstens binnen een jaar € 20.000 bespaart met de kennis van deze cursus krijgt u uw cursusgeld terug. De kleine lettertjes: men moet deelgenomen hebben aan de terugkomdag en de opdracht hebben uitgevoerd. Daarnaast moet de deelnemer werkzaam zijn bij een voorraadhoudend bedrijf en moet de voorraad minstens 1 miljoen bedragen.